Хочу президентську кампанію розпочати з Черкащини


Першочергові гуманітарні дії, міжнародна угода з відновлення миру та деокупації, а також національний план дій для відновлення миру – такими є основні положення плану відновлення миру та територіальної цілісності України, який розробила команда руху «Справедливість».

На цьому учора під час прес-конференції в Черкасах наголосив лідер Руху «Справедливість», майбутній кандидат на посаду Президента України Валентин Наливайченко.

«Влада має знати кожну таку сім’ю»

— Одним із найважливіших пунктів цього плану мають стати першочергові гуманітрані дії, — наголосив Валентин Наливайченко. — Насамперед, має бути створений національний Центр звільнення заручників. Крім того, необхідно налагодити процес розшуку зниклих безвісти (наразі тільки офіційна статистика винає, що їх більше 700), повернення заручників із полону, визволення політв’язнів, ідентифікації та повернення додому тіл загиблих та допомоги кожній  постраждалій  сім’ї. Цей процес необхідно оранізувати на загальнонаціональному рівні, і почати працювати.

На переконання лідера «Справедливості», органи влади повинні знати кожну родину, що втратила на війні близьку людину або перебуває в скрутній ситуації внаслідок бойових дій.

До цього процесу, вважає Валентин Наливайченко, мають бути задіяні українські, міжнародні та іноземні гуманітарні, благодійні та безпекові організації — ООН, ЄС, ОБСЄ, МКЧХ, НАТО, а також громадські та волонтерські організації накшталт «Лікарі без кордонів», Міжнародна асамблея матерів тощо.

Крім того, на його думку, спільно  з іноземними партнерами має бути укладена нова дієва Міжнародна угода з відновлення миру, деокупації та реінтеграції територій України, окупованих Росією починаючи з 2014 року.

— Ми маємо на найвищому міжнародному рівні стверджувати і відстоювати те, що нам ця угода потрібна для відновлення законності, безпеки та гарантії територіальної цілісності, — зазначив Валентин Наливайченко.

На думку політика, в цій міжнародній угоді обов’язково має бути передбачене створення спеціального Міжнародного економічного фонду, щоб після відновлення миру на тимчасово окупованих територіях люди могли відразу отримати необіхідну допомогогу для відновлення житла, а громади мали кошти на розвиток інфраструктури та соціальної сфери: лікарень, шкіл, садочків, доріг тощо.

Вимушеним переселенцям у національному плані відновлення миру придідлена особлива увага. В першу чергу, необхідно зробити так, щоб люди могли повернутися в свої домівки. Ті ж переселенці, що тимчасово проживають в інших областях, мають бути забезпечені роботою та житлом.

«В Україні має бути створена добровольча армія»

Ще одна важлива справа, якою має зайнятися майбутній Президент — це створення Української добровольчої армії. Для цього має бути прийнятий відповідний закон. При цьому, переконаний політик, можна вдало використувувати досвід інших країн, наприклад, Фінляндії, Естонії, Швейцарії.

— Ми знаємо, що можна і треба посилювати і обороноздатність, і боєзданість. Наш пріоритет — оборонні замовлення на українські заводи і підриємства, озброєння, навчання та натівські стандарти у Збройних силах України, — зазначив Валентин Наливайченко.

Політик відповів на запитання журналістів щодо президентських виборів, які відбудуться в березні 2019 року.  Так, Валентин Наливайченко заявив, що партія «Справедливість» співпрацюватиме з патріотичними демократичними силами, але на вибори йде окремо!

– Я думаю, що варто розпочати президентську кампанію саме з Черкащини. Можливо, це буде Канів або Мошни, – поділився власними планами сьогодні на Соборній площі в Черкасах лідер руху “Справедливість” Валентин Наливайченко.

Варто зазначити, що Наливайченко один з небагатьох топ-політиків сучасної України, який не боїться неформальних зустрічей з людьми. Так, він сьогодні у Черкасах просто на Соборній площі відповідав на питання черкащан.