Що мала зробити влада і чого так і не сталося


Шановне товариство, а тепер про електронне урядування! Тільки не про хайпове, а реально необхідне тут і зараз.

Дев‘ять місяців, як в уряді віцепрем‘єр, в країні президент та вся влада розповідали нам про державу в смартфоні. Вже тиждень держава на карантині, а жодної електронної лікарні немає. Точніше, не розробила ця влада жодної комп‘ютерної програми забезпечення роботи лікарні. Це при тому, що лікарні у нас типові.

З чого мали почати? Зі створення та запровадження програм забезпечення роботи інфекційних відділень та лікарень в кожній області.

За зразок можна і треба було взяти програму, яка використовується в Талліннській міській лікарні, Естонія.

Де від виїзду «швидкої» до виписки пацієнта — усе в електронному вигляді. Де кожний медпрепарат, одноразовий шприц, навіть термін дезінфекції внесений і контролюється комп‘ютерною програмою.

І це не фантастика, це стандартна програма. Десятки разів за державні кошти з‘їздили з візитами в Естонію наші президент, урядовці, чиновники протягом останніх 9 місяців!

Жодна українська лікарня до цього часу не отримала такого забезпечення.

А знаєте чому? Тому що, не треба було транжирити державні кошти на «паркетні» візити, а замовити у Вінниці, Києві, Дніпрі чи Львові стартапи електронної лікарні. І почати ще з початку цього року запускати в інфекційних лікарнях насамперед.

І до речі, сам бачив, як молоді і затяті комп’ютерники у Вінниці ще два роки тому створювали стартапи для шкільного транспорту в Ізраїлі! І Ізраїль придбав ці програми.

А тепер питання: скільки ще будуть волати чиновники, як неможливо забезпечити транспортом медпрацівників та лікарні?!

Підніміть свої зади і замовте в українських комп‘ютерних компаніях програми транспортного забезпечення лікарень та кожного медпрацівника!

Відповідно до цих програм виділяйте фінансування з бюджету на замовлення автоперевізників під вже виписаний алгоритм та прив‘язку до кожного місця проживання і роботи медперсоналу. Витрати та кілометраж теж програмно вираховуються. Українські перевізники (компанії та приватники), які обмежені у виїзді за кордон та втратили пасажирів через закриття аеропортів, отримають роботу та заробіток.

Завдання для уряду буде вчасно фінансувати це.

А лікарі і медсестри будуть не у виснажливих чергах стояти, а вчасно доставлятися на зміну та відвозитися додому після зміни.

Так має діяти сучасний розумний уряд.

Так ціла галузь української економіки зможе працювати, вирішуючи головне завдання на сьогодні — захист людей від вірусу!