Президент Саулі Нііністьо відвідав Україну: якої допомоги чекати від Фінляндії?


Президент Фінляндії Саулі Нііністьо відвідав Україну. Підсумки офіційного візиту і його важливість для Києва обговорює секретар комітету ВРУ з інтеграції України до Євросоюзу Валентин Наливайченко. Інтерв’ю опубліковано у фінській газеті Seura — «Суспільство».

Валентин Наливайченко, український політик та експерт, який свого часу працював у Посольстві України в Фінляндії, переконаний, що президент Саулі Нііністьо (Sauli Niinistö) щирий у своєму бажанні допомогти Україні встановити мир.

Офіційний візит президента Фінляндії в Україну, який відбувся минулого тижня, важливий і для Києва, і для Євросоюзу. Врегулювання ситуації в Україні впливає на майбутнє всього ЄС.

Останні п’ять років в Україні були буремними. Навесні 2014 року під час Євромайдану було усунуто від влади президента Віктора Януковича. Наступним президентом став Петро Порошенко, який встановив добрі стосунки з Євросоюзом та США. Росія без зволікань завдала удару у відповідь та захопила Кримський півострів.

На президентських виборах у березні 2019 року Порошенко зазнав нищівної поразки від Володимира Зеленського, який до початку своєї політичної кар’єри працював актором-коміком на телебаченні.

На літніх парламентських виборах партія Зеленського здобула однозначну перемогу і прибрала зі свого шляху більшість політиків, які прийшли до влади після Євромайдану.

Протягом більш ніж п’яти останніх років на сході України йде війна з російським агресором. Це залишається однією з головних тем міжнародних політичних переговорів, останні з яких відбулися у серпні під час візиту президента Росії Володимира Путіна у Гельсінкі.

Вітання зі Сходу

«Коли Саулі Нііністьо зустрічається з президентом Зеленським, ніколи не йдеться лише про формальний візит ввічливості», – зазначає Валентин Наливайченко, один з найкращих українських експертів, який працював у Посольстві України у Фінляндії.

Наливайченко, досвідчений політик, дипломат і колишній голова Служби безпеки України, очікує, що фіни нададуть спаринг-допомогу для вирішення ситуації, що склалася та передадуть вітання від Путіна.

«Це надзвичайно важливо почути Зеленському, як і думки, якими ваш президент бажає поділитися», – розповідає для газети «Сеура» (Seura. “Суспільство”) під час телефонної розмови пан Наливайченко, який вільно розмовляє фінською.

Дайте поради

Йому також хотілося б отримати від Фінляндії поради, які опираються на її історичний досвід, як маленька країна змогла із піднятою головою «пережити агресію з боку Радянського Союзу і Росії».

Зокрема, Україні варто було б ознайомитися з фінською моделлю національної безпеки, яка базується на спільній відповідальності громадян та влади за усі події, які відбуваються в країні.

Наливайченко сподівається на підтримку робочих груп Євросоюзу, які допомагають країні боротися з корупцією та модернізувати сектор безпеки. Роботу з реформування сектора безпеки, яку фінансує Євросоюз, очолює Антті Хартікайнен (Antti Hartikainen), колишній голова митниці Фінляндії.

Наливайченко сподівається, що президенти змогли обговорити питання розширення співпраці. Крім того, вартими уваги могли б стати ідеї щодо створення цифрового управління та державних служб.

«Україні варто розпочати кіберспівпрацю з Фінляндією, Естонією та іншими Балтійськими країнами під патронатом НАТО».

Російські хакери неодноразово атакували український державний сектор різними мережевими атаками.

Роль Путіна дратує

Наливайченко розповідає, що українці цінують активність Фінляндії. Він вважає, що Нііністьо щирий у своєму бажанні допомогти Україні.

«Однак з ким саме він обговорює шляхи вирішення цієї ситуації? З Путіним у човні на шляху до Суоменлінни (фортеця на південь від Гельсінкі – ред.). Україна вважає, що ця ситуація має змінитися якомога швидше».

За його словами, роль, яку президент Росії взяв на себе в цій ситуації, негативно впливає на Україну.

Путін позиціонує себе як особу, яка непричетна до кризової ситуації, хоча саме його солдати ведуть в Україні війну на сепаратистських територіях, які прагнуть відділитися від України.

Наливайченко висловлює сподівання, що Україна розробить Національний план «миру та припинення російської окупації» та отримає підтримку з боку Євросоюзу, США та Великої Британії для його реалізації.

«Якщо Росія та пан Путін мають якісь пропозиції, їх можна взяти до уваги. Проте потрібно змусити керівництво Росії вивести з території України як збройні сили, так і різні сумнозвісні служби безпеки та розвідки».

Наливайченко не вважає прямі переговори з сепаратистськими угрупованнями на сході України хорошою ідеєю.

«Там ніколи не знаєш, з ким ведеш перемовини. Хто вони: сепаратисти, терористи чи просто люди, мозок яких промитий російською пропагандою».

У напрямку Фінляндії

За словами Наливайченка, останні п’ять років кризи сильно змінили Україну. Українці вважають, що країні слід стати більш відкритою і прозорою, взявши за приклад, скажімо, модель Фінляндії.

«Ми всі вже втомилися від безкінечної, процвітаючої корупції та розкрадання державних коштів», – зазначає Наливайченко.

На його думку, за часів правління президента Петра Порошенка ситуація лише погіршилася.

«Ми тепер краще розуміємо важливість національної безпеки. Більше немає хибних уявлень про те, що про армію можна забути, або що ми можемо бути нейтральними чи перебувати поза системою колективної безпеки, такою як НАТО».

«Фінляндія багато в чому хороший партнер для України», – вважає Наливайченко.

«Наразі ми переживаємо те, що ваша країна і нація вже пережила у минулому».

На думку Наливайченка, сильні сторони Фінляндії – це верховенство права, поліція, яка викликає довіру, і культура, яка плекає власну мову.

Зокрема, він згадує про бібліотеку «Ооді» (Oodi), що відкрилася у центрі Гельсінкі.

«Це не лише жест ввічливості. Коли прямо перед будівлею парламенту відкривається найсучасніша публічна бібліотека – це справді неймовірна подія».

Автор: Petri Korhonen

Джерело: Газета Суспільство