Валентин Наливайченко: техніку, яку екс-президент забрав, як особисту, може зберігати важливу інформацію


На серверах ситуативної кімнати АП — державна таємниця. Що потрібно зробити зараз: терміново відкривати кримінальне провадження і повертати сервери.

Перше: в кімнаті, де була встановлена ​​апаратура, обговорювалася, оброблялася, транслювалася на моніторах державна таємниця.

Друге: все це обладнання повинно було бути сертифіковане.

І третє: необхідно відкривати кримінальне провадження, викликати свідків на допити і повертати сервери.

Щойно в кімнаті відбулося перше засідання, де обговорювалася державна таємниця, а вона постійно там обговорювалася, обладнання перестало бути приватною власністю фізичної або юридичної особи. Вся інформація на серверах, на моніторах стала держвласністю і охоронялася відповідно до закону про державну таємницю. Не має значення, хто платив. Потрібно повернути і розібратися, що могло залишитися на серверах і чи був витік інформації.

На що б я звернув увагу: чи були незаконні вказівки, незаконні переслідування бізнесу та політиків.

У 2014 році була схожа ситуація. В СБУ виносили комп’ютери, забирали жорсткі диски, палили документи. Терміново за моїм наказом було відкрито кримінальне провадження, арештовано все, що не встигли знищити, і відновлено те, що намагалися стерти. Є такі технічні можливості. Так потрібно поступати і зараз, закон встановлює алгоритм дій.

Не шукайте вітру в полі, а викликайте Порошенка на допит, нехай повертає сервери з таємницями.

СБУ має діяти!