Наливайченко: Не можна допустити обмеження соціальних та освітніх гарантій для дітей з особливими потребами


Держава має гарантувати дітям з особливими потребами доступ до якісної освіти, в тому числі і вищої, а далі забезпечити повну соціалізацію, включення кожної такої дитини в українське суспільство.

Про це кандидат у президенти Валентин Наливайченко заявив сьогодні у м. Вишневе Київської області.


В останній день передвиборчої агітації він зустрівся з батьками дітей з особливими потребами, які попросили допомогти з приміщенням для Інклюзивно-ресурсного центру Києво-Святошинського району. Центр існує фактично лише на папері: на 8 кв. метрах, де поміщаються лише два столи. Усі звернення до влади з проханням виділити більше приміщення, де б діти могли займатися з педагогами, не принесли результатів.

«Це не припустимо! Влада повинна поіменно знати усіх мам і тат, усіх діток, яким потрібна допомога», — вважає Наливайченко.

Він наголосив, що має бути розроблена і належно профінансована з бюджету національна програма підтримки родинам, де є дітки з особливими потребами.

«Маю на увазі зниження на 50% комунальних тарифів для сімей, що мають дітей з інвалідністю підгрупи «А», забезпечення безкоштовними ліками та засобами гігієни. Я вже не говорю про безбар’єрність – пандуси, підйомники – це питання вже давно мало бути закрите у нашому суспільстві». – сказав Наливайченко.