Валентин Наливайченко: Іван Франко заслуговує на повноцінний музей і гідний пам’ятник у Києві


Свідоцтво про хрещення, оригінали свідоцтв про навчання, залікові книжки університетів та особисті речі . У квартирі-музеї сім’ї Франка відкрили нову експозицію. Присвятили 130-річчю з дня народження сина письменника — Тараса. Виставку відвідав і лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

Видатний український письменник, науковець, публіцист Іван Франко заслуговує на повноцінний музей і гідний пам’ятник у Києві», — про це заявив лідер Руху «Справедливість», екс-глава СБУ Валентин Наливайченко після відвідання музейної експозиції до 130-річчя з дня народження Тараса Франка — сина Великого Каменяра. Організатором виставки, розгорнутої у квартирі-музеї родини Івана Франка у Києві, є Міжнародний фонд Івана Франка.

Один із експонатів — телеграма, у якій Хрущов вимагав у Берії розстріляти одного із нащадків Івана Франка. Її розсекретили у 2007 році. Згодом Валентин Наливайченко передав її до музею.

Нам важливо в Україні продовжувати розсекречення архівів. Те що ми розсекретили НКВС, але прокуратурні архіви, там переслідування десидентів, нашого відродження українського, архіви МВС настав час також розсекретити.

Директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус подякував Валентинові Наливайченку за увагу до спадщини родини Франків і особливо за розкриття архівів КҐБ, в яких були документи, що пролили світло на трагічну долю нащадків Великого Каменяра.