Шпигунські ігри Путіна: небезпека від спецоперацій ГРУ зберігається для України і світу


Загрози від точкових акцій розвідслужби РФ можуть бути скрізь, де є інтереси Росії

Напруга між Великою Британією і Росією навколо справи про отруєння в британському Солсбері колишнього полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії нервово-паралітичною речовиною «Новачок» продовжують наростати. Міністр безпеки Британії Бен Воллес заявив, що відповідальність за отруєння Скрипалів несе особисто президент Росії Володимир Путін. У свою чергу офіційна Москва традиційно відкидає всы звинувачення.

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей безпосередньо називала Путіна організатором розправи над екс-полковником ГРУ і його дочкою.

Однією з перших країн яка відчула на собі загрози використання Кремлем своїх спецслужб для операцій за кордоном відчула Україна і про це в ексклюзивному коментарі Валентина Наливайченка для сайту https://www.segodnya.ua/politics/shpionskie-igry-putina-opasnost-ot-specoperaciy-gru-sohranyaetsya-dlya-ukrainy-i-mira-1168732.html

 

«ГРУ знаходиться в складі Міноборони РФ, і останні 10-12 років президентом Путіним було прийнято рішення використовувати цю спецслужбу як передову групу для вторгнення або підготовки актів дестабілізації в інших країнах. – розповів в коментарі «Сегодня» екс-голова СБУ (2006-2010 рр.) Валентин Наливайченко.

– ГРУ в своїй роботі останні 10 років використовує не тільки штатних співробітників, але і так званих контрактників. Вони, маючи контракти безпосередньо з ГРУ, можуть ховатися під виглядом різних контор, всіляких конструкторів Другої світової війни, байкерів, будь-яких подібних угруповань для заходу на території інших країн, включно зі Словаччиною, під одним виглядом, але займаючись нічим іншим, як підготовкою складів зі зброєю, підготовкою для заходу диверсійних груп і т.д. Від чого, власне, Україна почала страждати відразу після Революції Гідності».

За його словами, небезпека ГРУ не тільки для України, а й інших країн полягає в тому, що ця структура «має доступ до величезних коштів, найсучаснішого озброєння, вибухівки, отруйних речовин і криміналітету, якого підкуповують на території інших країн».

«Це становить велику небезпеку для будь-якої сусідньої з РФ країною, а тим більше – для України. Нічим не обмежене використання РФ проти мирних громадян України диверсійних груп, контрактників і так далі», – підкреслив він.

Наливайченко додав, що Британія зараз повинна активно домагатися покарання тих, хто дав наказ на отруєння Скрипалів.

«А для України сьогодні є важливим покарати тих, хто віддавав наказ на вчинення теракту проти пасажирського «Боїнга» рейсу МН17 в липні 2014 року в українському небі на Донбасі», – зазначив він, підкреслюючи, що в СБУ були необхідні докази причетності в тому числі і ГРУ до збитого літака.

Лідер Руху «Справедливість» радить українській владі проявити політичну волю і спільними зусиллями з Британією, а також всією світовою спільнотою на рівні ООН домагатися притягнення до відповідальності винних як у теракті проти «Боїнга», так і отруєнні Скрипалів.

«Крім того, Україні слід врахувати британський досвід з розслідування справи Скрипалів. Перші успіхи в пошуках злочинців були досягнуті тільки тому, що і прем’єр-міністр, і вся влада, і правоохоронці Британії об’єдналися, щоб оперативно розслідувати і знайти докази. Як бачимо, це дало результат. За аналогією з вбивством журналіста Павла Шеремета в липні 2016 року в центрі Києва нашому президенту, уряду і силовикам теж треба об’єднатися для розслідування цього теракту», – резюмував Валентин Наливайченко.

АВТОР:

Дмитрий Дубенский

ИСТОЧНИК:

«Сегодня»