Валентин Наливайченко: Україну можна зробити «цифровою» за декілька днів


15 червня відбулась  міжнародна конференція «Цифрова Україна. Досвід Естонії».До Києва прибули розробники проекту «Е-Естонія», які ділилися досвідом в побудові доступного для всіх громадян електронного урядування. Організатори — Громадсько-політичний Рух Валентина Наливайченка «Справедливість» та 210 українських ГО.

Електронне урядування, електронні послуги держави є не лише зручним та ефективним способом відносин між громадянами та державою. Це — мінімізація, практично до нуля, корупційних ризиків на всіх рівнях.

Наразі Україна, яка зазнає агресії і перебуває в глибокій економічній кризі, щорічно від корупції втрачає 2% (!!) економічного зростання.

«Послуги – електронні і безкоштовні. Відсутність бюрократичної тяганини. Відсутність корупції – комп’ютеру хабар не потрібен. Ось, яким я бачу майбутнє України. Важливо вивчати та втілювати успішний досвід країн, які вже пройшли той шлях, який у нас ще попереду», — заявив лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

 

Ідея переведення уряду в онлайн-режим з’явилася в Естонії ще 1997 року. Відтепер зареєструвати власну компанію там можна за 18 хвилин. Податок на виведення коштів — 20%, поки гроші працюють всередині організації — податки не стягують.

«Зараз в Естонії 35000 електронних громадян, вони заснували 100000 фірм. Найбільше Діджитал бізнесменів з України», — ділиться досвідом один із розробників “Цифрової Естонії”, міністр державного управління (2016 – 2017рр.) Міхаіл Корб.

Чи робиться щось системно, на державному рівні для запровадження електронного урядування? Абсолютно нічого! Як можна назвати це в тих умовах, в яких сьогодні Україна?

Валентин Наливайченко наголосив, що за останні шість років ринок IT-послуг в Україні зріс майже в три рази. За даними PwC, Україна входить в топ-20 (за даними International Trade Centre — в топ-25) експортерів інформаційних послуг у світі.

«Сьогодні держава має підтримати українських IT-фахівців, а завтра саме вони стануть двигуном нашого розвитку у 21 столітті! Не забуваймо, що всесвітньовідому Кремнієву долину не можна уявити без українських програмістів. Без творця PayPal Макса Левчина, співзасновника Whatsapp Яна Кума, «батьків» Viewdle Єгора Анчишкіна і Юрія Фраймана, Стіва Возняка – розробника Apple»,- наголосив він.

За його словами, зробити Україну цифровою можна за кілька днів, за наявності політичної волі. Його політична сила вже сприяє навчанню айтішніків з усієї України в Естонії. Партію «Справедливість» він теж планує зробити «цифровою» – єдиним веб-сайтом з доступом для усіх охочих.