На Майдані були російські шеврони


Лідер руху «Справедливість», екс-глава СБУ Валентин Наливайченко заявив у суді про державну зраду Януковича, що бачив російських спецпризанченців на Майдані у 2014 році і бачив, як на російські шеврони одягали українську спецформу.

 Він додав, що з боку мітингувальників «жодного разу зброї не бачив, більше того, сам був постійно без зброї», але бачив озброєних спецпризначенців.

«Неодноразово, починаючи з початку лютого, майже кожну ніч проти нас виставляли спецназ озброєний, одягнений добре, знаряджений, з пізнавальними ознаками «Беркуту», українських спецпідрозділів.

Крім того, я підтверджую, що серед них знаходились переодягнені спецпризначенці з Російської Федерації. Вони збирались біля Жовтневого палацу. Шеврони російські накривали зверху українським спецодягом, який видавався за розпорядженням вашого підзахисного керівником внутрішніх справ на той час Захарченком», — сказав Наливайченко.

Він також додав, що має докази, що «не просто так приїжджали і офіцери збройних сил РФ і ФСБ Росії в Україну і в Київ в січні та лютому 2014 року і в грудні 2013 року».

«Вони приїжджали разом зі зброєю. Свідки чітко свідчили, що вони мали відповідні знаряддя з собою — російські офіцери, ФСБ – з дозволу тодішнього керівництва України», — сказав Наливайченко.

За його словами, він має і докази наявності представників спецслужб РФ на Майдані.

«Один з генералів, керівників СБУ часів Януковича возив по Києву Суркова  – це російський громадянин, помічник президента Росії», — розповів Наливайченко.

Відповідаючи на питання адвоката Януковича, чому під час розстрілів 20 лютого, коли було багато постраждалих з обох сторін, не постраждали нардепи та чиновники, Наливайченко сказав, що був присутній тоді на Майдані, але чому снайпер не обрав його, не знає.

«20 лютого 2014 року я прийшов о 8 ранку у Верховну Раду. Був у комітеті закордонних  справ на Садовій. Я на власні очі побачив з вікна, що в межах вулиці Садової знаходяться переодягнені – з жовтими стрічками такими – спецпризначенці, переодягнені в чорний. Їм роздавалася зброя. Тітушкам так званим, які за гроші погоджувалися підтримати цих спецпризначенців, їм роздалися дрючки, палиці і так далі, завозились централізовано такі залізні каски зелені. Побачивши це з вікна, я зразу пішов на Майдан», — сказав Наливайченко.

Він додав, що був з людьми, коли почалися розстріли.

«Небезпека була для будь-якого громадянина України – це я говорю як учасник подій, який бачив постріли і спецпризначенців. Герої небесної сотні йшли без зброї – я вам свідчу про це, який бачив.

Чому не розстріляли мене – я не знаю, запитайте у снайперів, яких допитували», — сказав Наливайченко.

 

Силовикам зі зброєю давали і портрети тих, у кого треба було стріляти, — Наливайченко про події лютого 2014 року

Валентин Наливайченко під час допиту у справі про державну зраду Януковича в Оболонському райсуді Києва розповів, як 20 лютого 2014 року прийшов о 8 ранку як народний депутат у Верховну Раду, в комітет на Садовій і сам побачив з вікна перевдягнених у чорне спецпризначенців, яким роздавали зброю. А так званим “тітушкам” теж давали каски, дрючки і так далі.

«Те, що були роздані портрети на знищення – я називаю таких громадян. Дмитро Ярош. Підтверджую, був такий портрет у снайперів. Щодо інших – хай озвучує Генпрокуратура під час обвинувачення, я сподіваюсь, що цей судовий процес буде», — підсумував Наливайченко.

 

Так звана кримінальна справа проти мене – пряма помста Януковича за жорстку публічну критику – Наливайченко

 

«За прямої вказівки саме Януковича була відкрита кримінальна справа проти мене начебто за допуск до держтаємниці агентів ЦРУ», — заявив екс-голова СБУ Валентин Наливайченко сьогодні під час допиту в справі держзради Януковича.

На питання адвоката Януковича про кримінальну справу, Наливайченко наголосив: всі обвинувачення -безпідставні.

«Я вважаю США партнерами України. Саме за допомогою Америки побудований антитерористичний полігон, який залишився та діє по сьогодні для всіх працівників СБУ. Співпраця з США була і є необхідною. І я свою позицію не змінив і зараз», — зауважив Наливайченко.
А кримінальна справа, порушена за вказівки Януковича під тиском Росії, — це була помста за жорстку публічну критику рішення тодішньої влади залишити Чорноморський флот у Криму, сказав Валентин Наливайченко.
«Це була помста вищого керівництва ФСБ за їхніх агентів, яких я вигнав з Криму у 2009-му. І нагадую, що саме СБУ розірвала всі договори зі спецслужбами Росії», — зауважив екс-керівник СБУ.
https://www.youtube.com/watch?v=yCSE2USdnRQ