Живу за принципами та переконаннями Героїв Крут — Валентин Наливайченко


Україна вшановує сторіччя славетного подвигу Героїв Крут (фоторепортаж)

У Києві пройшов щорічний урочистий Марш від центру столиці до Аскольдової могили.

29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути (поблизу селища Крути та села Пам’ятне) 5 годин тривав бій між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське військо втратило боєздатність на 4-ри дні. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Сьогодні активісти «Української Патріотичної Альтернативи», Конгресу Українських Націоналістів, партій Миколи Голомші «Патріот», Валентина Наливайченка «Справедливість», Української партії, УНА-УНСО, СОУ, Просвіти, ОУН(д), ветерани Другої Світової війни та воїни АТО вшанували сторіччя славетного подвигу Героїв Крут урочистим Маршем від центру столиці до Аскольдової могили.

Нині подвиг Героїв Крут порівнюють з подвигом добровольців, які у 2014 році практично без зброї, виступили проти зрадників України та російської армії на Донбасі.

«Герої-крутівці – кураснти та молоде козацтво – пішли в нерівний бій з Російською армією. Вони вистояли і дісталися аж до Літок, захищаючи Україну.

Ми з вами повернули пам’ять про Героїв Крут. Про Українську Повстанську Армію. Про українських дисидентів. Щоб на цій правдивій історії будувати нову, справедливу для кожного з нас Україну! З такими переконаннями загинули крутівці. З такими переконаннями знову з російською армією воюють Українські Захисники на Донбасі останні 4-ри роки. І з такими принципами жити нам та прийдешнім поколінням!» — наголосив біля пам’ятного знаку Героям Крут на Аскольдовій могилі лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.