Торгівля посадами: тепер для нас ключове — це ВИРОК СУДУ!


?Антикорупційні органи повинні негайно відреагувати на оприлюднену сьогодні народним депутатом Гео Лерусом інформацію про торгівлю державними посадами родичами глави Офісу президента.

✅ До мого сьогоднішнього відео додаю юридичну довідку.
Все чітко і однозначно ми прописали у законодавстві. Час для НАБУ і ДБР виконувати статті Кримінального кодексу України!

❗️НАБУ має негайно відкрити кримінальне провадження та кваліфікувати злочини за:

статтею 190 (шахрайство);

частиною 2 статті 27 (співучасть у злочині безпосередньо чи шляхом використання інших осіб);

частиною 4 статті 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

✅ Ця Верховна Рада також ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції».

Цим законом визначено правовий статус викривачів корупції, їх права та гарантії захисту; забезпечено умови для розкриття інформації про корупцію.

✅ Згідно із законом, «викривач — фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання».

Тобто те, що зробив народний депутат Лерос — викривач корупції.

✅ Законом встановлена й виплата винагороди викривачу.

Згідно із новою статтею 130-1 Кримінального процесуального кодексу — за повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у вигляді 10 % від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку після ухвалення обвинувального вироку суду…

‼️ Ключове для нас — ВИРОК СУДУ!