Ті, хто збагатилися на незаконній торгівлі медобладнанням під час пандемії, мають бути покарані, — Валентин Наливайченко


Українські високопосадовці повинні відповісти перед законом за злочинне корупційне вивезення респіраторів з України.

На цьому наголосив народний депутат від фракції «Батьківщина» Валентин Наливайченко в ефірі телеканалу «Україна 24».

Він нагадав, що уже після заборони 12 березня з України масово вивозили респіратори, маски і інше медобладнання.

«Лише в Борисполі було зупинено півтори тонни масок! Це останній «хвіст», який торгаші не змогли вивезти», — сказав Наливайченко.

Народний депутат висловив обурення бездіяльністю Генпрокуратури у цьому питанні: «Поки що Генеральна прокуратура побоюється взятися за це кримінальне провадження, допитати експрем’єра Гончарука, керівників митниці та податкової. Це вони здійснили цілу корупційну оборудку, і не один раз, і не тільки в Іспанію».

Валентин Наливайченко наголосив: ті, хто збагатилися на корупційних схемах і злочинній торгівлі під час пандемії коронавірусу, мають тепер куди повертати вкрадені гроші: у стабілізаційний фонд, на закупівлю тих самих респіраторів.

«Але прикро, що ми тепер будемо їх закуповувати в десятки, сотні разів дорожче від задекларованої суми, яку чиновники вказали. А це було, вдумайтеся, 2 гривні!», — обурився парламентарій і додав, що аналоги вивезених респіраторів — FFP-2 і FFP-3 — зараз в інтернеті продаються щонайменше за 180-200 гривень за штуку.

«Це і є мародерство, це і є злочин. І за це треба карати. Як народний депутат і як громадянин вимагаю прозорого слідства, допиту можновладців і справедливого покарання», — підсумував Наливайченко.