Валентин Наливайченко пропонує Раді позбавити топ-корупціонерів можливості відкуповуватися заставою від покарання


Валентин Наливайченко пропонує Раді позбавити топ-корупціонерів можливості відкуповуватися заставою від покарання

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Валентин Наливайченко пропонує Верховній Раді скасувати можливість внесення застави топ-чиновниками, яких підозрюють у корупції. Законопроєкт № 2620-1 за його авторства зареєстровано 19 грудня

«Сьогодні подав зміни до законодавства, якими пропоную не давати можливості топ-корупціонерам відкуповуватися, тобто — скасувати можливість внесення застави», — повідомив парламентар.

“Обурює, що можновладці, які роками розкрадали країну, ухиляються з-під варти, відкуповуються від покарання заставою. Їх немає на лаві підсудних. Їх немає за гратами. У владі, чим вище чиновник, тим дужче збагачується”, — наголосив Валентин Наливайченко.

А щоб корупціонери не ховалися за міжнародними конвенціями та «правами людини», народний депутат пропонує призупинити статтю 5 Міжнародної конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року стосовно українських корупціонерів у владі аж до 2027 року.

Наливайченко нагадав, що за останні чотири роки в Україні з’явилося сім нових правоохоронних та антикорупційних органів, однак це не вплинуло на кількість покараних топ-корупціонерів і повернених до бюджету коштів.

У пояснювальній записці до законопроєкту, зокрема, зазначається, що за даними НАБУ, з 2016 до кінця 2018 року було ініційовано 635 розслідувань, до судів направлено лише 176 справ. Збитки за цими справами становлять 220 млрд. гривень.

Зі 176 справ, що розглядалися в судах, було вирішено лише 36 справ, з яких у 25 випадках суд підтримав обвинувачення.