Валентин Наливайченко: Громади мають отримати максимальні права розпоряджатися місцевими бюджетами, землями, надрами


У День місцевого самоврядування хочу звернути особливу увагу на права громад вирішувати долю свого краю.

Ми передали президентові Національний план дій з реінтеграції та євроінтеграції, у якому окремий розділ присвячений місцевому самоврядуванню.

Ключовий у ньому момент: саме громади мають отримати максимальні права розпоряджатися місцевими бюджетами, землями, надрами, усіма ресурсами.

Зустрічався нещодавно з представниками місцевих громад Донецької і Луганської областей. Вони кажуть, що готові проводити місцеві вибори, але з болем говорять про зруйновану інфраструктуру – понівечені школи і лікарні, розтрощені дороги та будинки.

Відновити і відбудувати знекровлений війною край – це завдання нашого уряду. Зі свого боку, ми ініціюємо створення Міжнародного економічного фонду та залучення сильних європейських партнерів до його наповнення.

Отже, коли кожна громада отримає гроші з центрального бюджету та міжнародного економічного фонду, вона зможе працювати на розвиток. Саме відродження регіонів стане передумовою економічного зміцнення країни. І нарешті: коли настане мир, нам потрібно повернути людей у свої домівки.

Так і треба діяти: з увагою до наших людей, з прагненням європейської якості життя. І, сподіваюся, президент візьме наш Національний план на озброєння до зустрічі у нормандському форматі.