Україна має продовжувати відкриття архівів радянського періоду — лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко


Україна має продовжувати відкриття архівів радянського періоду. Так лідер Руху “Справедливість” Валентин Наливайченко прокоментував результати дослідження, оприлюденого Інститутом розвитку свободи інформації (IDFI).

В. Наливайченко наголосив, що започаткована ним і групою однодумців в СБУ у 2006 році справа дає важливі для розуміння нашого складного минулого і свободи нових поколінь українців результати.

За його словами, “для цього доводилося ламати спротив старої системи, рецидиви радянського мислення”.

На переконання Валентина Наливайченка, “процес розкриття архівів не завершено – мають стати остаточно доступними для громадськості всі зібрання документів карального радянського періоду, зокрема архіви МВС та прокуратури».

Нагадаємо, 21 травня 2015 року набув чинності Закон України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

За оцінками Інституту розвитку свободи інформації (IDFI), Україна посіла перше місце з показником 70.11% в загальному підсумку оцінювання доступу до архівів КҐБ серед пострадянських країн. Окрім України, до трійки лідерів також увійшли Грузія (68.37%) та Казахстан (68.36%).