Жінки.Мир.Безпека


«Я не згоден, що так звані «Мінські домовленності» — можуть щось вирішити. Вони не здатні щось вирішити, бо по суті це є ініціативи. Вони так і називаються: ініціативи Порошенка та Путіна. Потрібен загальнонаціональний план дій і я його маю»,

— лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко на форумі Kyiv Global Summit: «Women. Peace. Security».

 

За словами Валентина Наливайченка, жінки — берегині і часто мудріші, за чоловіків. Вони природні миротворці. Не враховувати особливості гендерного аспекту у процесі формування мирних домовленостей було б помилкою!

Військові конфлікти впливають і на жінок і на чоловіків, але не однаково. Жінки — значна частину цивільного населення, що страждає від війни.

Жахливі цифри —  щороку лінію розмежування перетинають 61 відсоток жінок і 14 відсотків дітей.

І навіть не на війні, а на мирній території вони постійно відчувать несправедливість і небезпеку.

Політик пояснив, навіщо потрібно створювати Національний центр зі звільнення заручників і полонених.

«Проблема носить загальнодержавний характер, тому займатися нею повинна держава. Фінансування — урядове, але у тісній співпраці з громадськими організаціями, насамперед із жіночими. Щоб кожна мати, донька, сестра знала, що про їхні проблеми не забули», — сказав Валентин Наливайченко.

Він вбачає ключовою роль жінок у створенні реабілітаційних центрів для ветеранів АТО, яких на 5 році війни зведено вкрай мало.

 

«Я сподіваюся, що потужний сигнал цієї конференції почують. Має бути в країні започаткована адресна програма і допомога усім дітям з особливими потребами, усім дітям переселенцям. Це означає, що дитині на візочку адресно має бути наданий спеціальний автобус, який візьме дитину, довезе до школи і зі школи поверне.»

Завдання саміту  — заявити про жінок, як про потужну, впливову та конструктивну силу. Загалом у заході взяли участь понад 700 українських та іноземних гостей — депутати Європарламенту та національних парламентів країн світу.