Валентин Наливайченко – про «жорсткий і незручний план» та участь у праймеріз


У розмові з Валентином Наливайченком було багато апеляцій до «блокчейн-технологій» та «діджитал-революції», а, наприклад, продаж землі Наливайченко вважає за можливе, вже коли Україна вступить до ЄС. Отже, читайте розмову.

 

– Валентин Наливайченко – кандидат у президенти. Скажіть: перше – хто спонсор? Друге – яка програма? Третє – хто команда?

– І спонсор, і команда, і все, що пропоную для країни, сконцентровано в одному – Рух «Справедливість». Руху вже три роки, ми створили його як об’єднання громадських і волонтерських організацій. Зараз їх більше 210-ти, і я пишаюся тим, що Рух складається, в основному, з молодих людей.

Усі організації перебувають на самофінансуванні. Маємо невеличкий центральний офіс, у якому працюємо, на нього нам вистачає внесків, можемо пригостити кавою. Це все можна побачити в наших звітах, які регулярно надаємо. І це, до речі, кілограми паперу, хоч ми й молода організація. Здаємо стоси листів – ніби у ХІХ столітті. Усе це давно має бути переведено у цифровий формат і одразу публікуватися в Інтернеті. Це стосується необхідності змін і у НАЗК, і ми за те, щоб усю державу перевести в електронний формат.

Нещодавно ми організували конференцію з естонськими партнерами й домовилися, що одним із першочергових проектів, щойно змінимо цю владу, буде започаткування цифрової держави й уряду як сервісного центру для громадян. Усе через технології блокчейн – створення порталу, на якому будуть доступні всі реєстри та послуги для людей. Два пін-коди для кожного громадянина – і вся держава належить вам. Ви більше не кланяєтеся чиновникам і не стоїте в чергах. Держава як сервісний центр працює для вас. Уряд надає послуги.

 

Ви кажете про внески. Але я слабко вірю в політичний краудфандинг (спільнокошт.Ред.). У суспільстві не надто розвинена культура пожертвувань на соціальні проекти, а ви кажете про політичний рух. У ЗМІ вас пов’язують з Леонідом Юрушевим (власник низки великих заводів в Україні.Ред.), кажуть, що він є спонсором вашої політичної діяльності. Як прокоментуєте?

–  Є люди, які підтримують волонтерів у нашому Русі. От ви згадали Леоніда Юрушева. Знаємо й поважаємо цю людину за те, що підтримує добровольців і волонтерів. Він був одним із тих, хто допомагав виробити і доставити сім модулів безпеки на лінію фронту, зокрема 2 санітарних. Усі модулі вироблені на українських заводах.

Переконаний, що українським підприємствам треба дати можливість виробляти такі модулі безпеки в Україні. Держава має всіляко підтримувати українського виробника і замовляти саме в нього все, що убезпечить життя хлопців на передовій. Я сам служив в армії і знаю, як переживають батьки за синів, як їм потрібні нормальні санітарні умови, відпочинок після служби, правовий захист. До речі, зразок оборонних і безпекових модулів був нами взятий з Ізраїлю, де ключовим є якраз захист життя кожного бійця.

 

Яке основне джерело ваших доходів?

– Сам заробляю на життя. Як завжди, коли я не при владі, то працюю в бізнесі. Зараз надаю юридичні послуги в міжнародній консалтинговій компанії.

 

Як бачите свою виборчу компанію?

– Тільки через конкретні справи – допомогу людям. У нас по всій країні працюють десятки волонтерських правових центрів, куди звертаються люди по допомогу в боротьбі зі свавіллям влади. Конкретно: завдяки юристам-волонтерам «Справедливості» вже понад 30 добровольців через суд отримали статус учасників бойових дій. Допомагаємо відстояти тарифи на транспорт, захистити земельні паї, і така робота ведеться щоденно.

Маємо парторганізації по всій країні. Приймаємо людей щодня. Важливий напрямок діяльності для нас зараз  – допомога об’єднаним територіальним громадам. У багатьох випадках об’єднанню заважає корупція та президентська вертикаль влади. На найвищому рівні чиняться перешкоди на формування громад так, як це вигідно владі, а не в інтересах людей. Жахлива ситуація на Закарпатті, де 8 громад не можуть об’єднатися тільки тому, що чиновники не підписують якісь дозволи, ми захищаємо інтереси громад. Закарпаття зараз – це біла пляма, там найменша кількість об’єднаних територіальних громад. Про це говорив на своїй останній зустрічі з Послом ЄС Мінгареллі.

 

– Що спонукає вас іти в президенти?

– Маю чіткий план і бачення, як захистити українців, здолати двох агресорів – корупцію та РФ. Як зупинити війну, провести деокупацію східних територій України та Криму, не віддавши жодного клаптика нашої землі. Безпековий, дипломатичний досвід і міжнародні зв’язки використовую для вирішення найважливіших проблем і викликів.

 

Соцопитування свідчать, що українців чи не найбільше турбують питання закінчення війни на Донбасі. Розкажіть детальніше, як бачите врегулювання ситуації на Донбасі та повернення Криму. Яка у вас стратегічна відповідь із цього питання?

 

– Повідомлю вам першим, що найближчим часом ми презентуємо План деокупації. Представимо чітку стратегію, як можна і треба зупинити війну, зміцнити міжнародну коаліцію, почати економічне відродження. Коротко розкажу суть.

Перше – це концентрація всіх сил і засобів на те, щоб посилити обороноздатність країни. Друге – завантаження оборонно-промислового комплексу держзамовленнями. А не так, як лунає від нинішньої влади – «приватизувати оборонні заводи». Третє –життя й безпека кожного бійця, добровольця, волонтера, журналіста на передовій. Насамперед – забезпеченнями модулями безпеки, сучасним озброєнням, якого я не один рік добивався, зокрема і від партнерів зі США.

Разом з тим, чітко розумію та відверто говорю громадянам України, що допоки влада корумпована, розкрадаються кошти з держбюджету і оборонного замовлення, Україна не зможе ефективно протистояти зовнішньому агресору, деокупувати територію та зупинити війну. Закінчення війни означає зовсім інші організацію і порядок усередині країни – категоричне припинення корупції, повернення з офшорів украдених коштів, жорстке покарання корупціонерів при владі.

Саме таких кроків чекають від нас і міжнародні партнери. Щойно в Україні запанують Закон і порядок, нас почнуть підтримувати зовсім по-іншому. Підсумовую: обороноздатність, тиск на агресора разом з міжнародною коаліцією і очищення країни – три ключових пріоритети плану.

 

Чи спілкуєтеся Ви із Саакашвілі? У березні ЗМІ писали, що бачили вас разом в Амстердамі. І, власне, нещодавно «Рух нових сил» розповів, що буде проводити праймеріз для висування кандидата на президентські вибори, чи плануєте брати участь у них?

– Так, спілкуюся, і вже багато років. Так, поважаю команду «Руху нових сил» і, так, переконаний, що треба об’єднуватися. Зі всіма, хто поділяє несприйняття корупції і вважає пріоритетом оборону країни, жорстку деокупацію. Вважаю, що чотири роки влада просто згаяла.  Рух «Справедливість»  готовий діяти. Ми відкриті, готові приймати до себе, так усі стануть сильнішими. Ми хочемо гуртувати людей навколо себе. На принципах справедливості. Так, ми можемо гарантувати чесність і відповідальність, професіоналізм і так, ми застраховані від політичних туристів і аферистів.

Праймеріз я сам відстоював, знаю, що це важлива і ефективна річ. У 2012 році, коли ми були в жорсткій опозиції до Януковича, неодноразово проводили праймеріз на округах. Головне  – щоб усі щиро й на рівних засадах узяли участь. Ми нікого не боїмося, у нас молоді активісти в багатьох областях, штаби спільних дій від самого початку діяли з Рухом нових сил та іншими силами. Тому будемо брати участь.

 

  У 2016 році ваш Антикорупційний рух гучно об’єднувався з «Батьківщиною» Юлії Тимошенко. Ви були на нещодавньому форумі «Новий курс», як вам він, до речі? І які точки дотику у вас зараз із Тимошенко?

У 2016 році ваш Антикорупційний рух  гучно об’єднувався з «Батьківщиною» Юлії Тимошенко. Ви були на нещодавному форумі «Новий курс»

Валентин Наливайченко разом з радником з міжнародних питань руху «Справедливість, послом Маркіяном Лубківським на презентації “Нового курсу” Юлії Тимошенко. Фото: liga.net

– Перше, з «Батьківщиною» ми партнери. Друге, Рух «Справедливість» на виборах іде окремо. Але в боротьбі з корупцією, за соціальну справедливість уже зараз – партнери важливі. Для нас пріоритетним є продовжувати діяльність Руху «Справедливість» з новими молодими людьми.

 

А як ви ставитеся до ідеї, яку почав активно вводити в політичний дискурс «Народний фронт», а зараз уже і Тимошенко підхопила – щодо конституційної реформи і переходу до парламентської форми правління?

– Я прихильник конституційної відповідальності всіх органів влади – президента, прем’єра і парламенту. Не бачу сенсу в загальних теоретичних розмовах, від кого б вони не лунали – про «зміну змін». Я за чітку відповідальність і роботу тих, хто має виконувати свої обов’язки. Конституція чітко передбачає обов’язки держави, і ключовий з них – безпека громадянина. Навіть у новому Законі про нацбезпеку (ухвалений Верховною Радою 21 червня. – Ред.) –влада знову не наважилася виписати найважливіше положення – як і хто забезпечуватиме безпеку кожної простої людини – хто вбереже від хімічних отруєнь, екологічної травлі та криміналу на вулицях.

Ми хочемо надати українцям право обирати  й відкликати з влади депутатів усіх рівнів. Необхідно невідкладно ухвалити Закон про імпічмент президента. ОТГ надати право обирати і відкликати керівників місцевих правоохоронних органів та місцевих суддів. Таким чином ми повернемо справедливість, коли суддя захищає закон, поліція служить і захищає людей, а не владну верхівку. Можна і треба перезаснувати державу на таких засадах. Ми також за те, і це один з елементів нашого Плану деокупації, щоб у Луганській і Донецькій областях теж з’являлися об’єднані територіальні громади і люди не за автомат хапалися, а мали змогу отримати право на працю і безпеку.

 

Нещодавно було ухвалено закон «Про національну безпеку України». Як його оціните і чи достатньо його для реформування СБУ?

 

– Цей парламент віддав усі повноваження з реального контролю над сектором безпеки і правоохоронними органами президенту. Вони збираються йти далі,  лунають заяви про приватизацію підприємств оборонно-промислового комплексу, хоча навіть у новому законі про нацбезпеку чітко прописано: маєте провести аудит оборонно-промислового комплексу, повернути вкрадене і далі розробити стратегію розвитку ОПК.

Головне, чого не вистачає в новому законі, – це захист громадянина, що є обов’язком президента, сил безпеки і правоохоронних органів. Натомість у новому законі десятки визначень і жодного зобов’язання для влади захищати простого громадянина. Недоліком цього закону є відсутність у суспільства права контролювати законність діяльності сил безпеки і оборони.

Ні парламент, ні президент так і не визначили правового  статусу добровольців – медиків, волонтерів, добробатів. Проект Закону про добровольчу українську армію ми розробили ще на початку 2015 року, але в цієї влади не вистачає політичної волі його ухвалити.

Ще один дуже важливий момент – цим законом можна і треба було зробити Службу безпеки  контррозвідкою і бойовим антитерористичним центром.  Потрібно встановити законом чіткі повноваження СБУ для протидії російським спецслужбам, дати серйозний соціальний і правовий статус співробітникам і членам сімей української контррозвідки. Вони на це заслуговують. Країні потрібен єдиний бойовий антитерористичний центр, молодих офіцерів треба готувати на тих сучасних полігонах, які вже були нами збудовані за стандартами НАТО. От що потрібно для реформи СБУ зараз.

 

Ви часто говорите, що головне – це подолання корупції, і саме це ставите собі за мету. Як ви оцінюєте діяльність антикорупційних органів влади, які були створені за останні три роки, і чи може якось змінити ситуацію створення Вищого антикорупційного суду?

– Вищий антикорупційний суд не створювався, навіть на папері, понад два роки, і це цинічне ганебне затягування з боку влади. Зараз, по суті, гається час, щоб запросити незалежних міжнародних експертів, створити комісію, провести прозорі конкурси для кандидатів на посади суддів у Вищий антикорупційний суд. І найголовніше. І усі ці «іграшки», що відкриті антикорупційні провадження підлягають або можуть бути скасовані в судах іншої юрисдикції, не що інше, як намагання уникнути відповідальності високопосадовців уже цієї влади. Тож моя позиція така – антикорупційний суд потрібен, із чіткими й жорсткими повноваженнями, у нього мають потрапити сучасні молоді юристи. Наприклад, адвокати Небесної сотні. І найголовніше – такий суд важливий і для жорстких покарань, і щоб рішення суду передбачали повернення вкраденого і відшкодування за антикорупційну діяльність з боку винного правопорушника. Щоб чиновник розумів – він буде відшкодовувати в бюджет за власну корупцію.

Навіть не стільки важливо, хто стане головою, – треба зробити максимум, щоб його функціонування не залежало від голови чи заступників, а це був незалежний орган з інституційною функціональністю, і правосудні рішення гарантувалися законом про антикорупційний суд. Адже те, що зараз твориться в судах загальної юрисдикції, – ненормальна ситуація. Судовий розгляд керується телефонним правом.

На фото: Своєю настільною книгою Валентин Наливайченко назвав “Правосуддя на Сході України в умовах збройної агресії Російської Федерації”. Каже, що активно вивчає, як функціонуватиме державна система на території, окупованій зараз.

Екс-мер міста Слов’янська Неля Штепа, яку звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України, заявляла ЗМІ, що всі свої дії щодо спілкування з бойовиками погоджувала з Вами як главою СБУ та Пашинським, який тоді виконував обов’язки голови АПУ. Вона стверджувала, що кликала Вас у суд дати свідчення, а ви відмовилися. Як прокоментуєте це і взагалі ситуацію по Штепі – скільки ще триватиме судовий процес і який ваш прогноз – посадять чи ні?

– Це неправда. Єдине спілкування з нею – коли мною була створена перша контррозвідка. Нові офіцери працювали по всій лінії фронту, тому було заарештовано понад дві тисячі осіб. Серед них була і мер Слов’янська Штепа. Це було зроблено, щоб, у тому числі, справа по ній отримала публічний розголос і такі, як вона отримали покарання. Адже саме мери, голови облрад і районних рад більшою мірою виступили колаборантами, підтримали ідеї референдумів, незаконних рішень, закликали російські війська на українські території. Моє ставлення не змінилося.

Щодо того, чому вона досі не покарана – відповіді ми частково торкнулися в попередньому питанні – бо немає цивілізованих судів. І немає політичної волі покарати, щоб вона більше ніколи не змогла посідати виборні й державні посади. Досі немає волі покарати інших поплічників режиму Януковича за злочини проти людства.

 

— Борг України зростає, його обслуговування стає дедалі важчим – як вибратися з пастки і що робити з економікою?

– Зовнішній борг зростає, а браве рапортування влади про його зменшення – це чергова брехня. Президент і уряд займаються тільки тим, що збільшують зовнішні запозичення, і жодних змін, щоб запрацювали українські підприємства, створювалися робочі місця. Наприклад, уряд виділяє гроші щороку на ремонт доріг, хоча гарних доріг більше не стає. Держава, виділяючи кошти на будівництво власної інфраструктури, має одночасно інвестувати і у виробництво всього потрібного для цієї інфраструктури – створення робочих місць, устаткування, обладнання й машин. Щоб і для міжнародних компаній обов’язковою умовою була закупівля українського обладнання, робочі місця для українців. Адже люди виїжджають на такі самі роботи, але закордон. А нинішні урядовці наставили підписів під міжнародні запозичення та під інші зобов’язання – підняти ціни на газ та електрику, розпродати українські науково-дослідні інститути, зняти мораторій на продаж землі.

 

А ви за продаж землі?

 –  Я за те, щоб за цієї корумпованої влади не давати можливості ні міжнародним олігархам, ні нашим корумпованим чиновникам за безцінь забрати землю. Спочатку навести лад, опублікувати кадастри і реєстри – хто насправді ВЛАСНИК – прибрати корупцію, коли сотні тисяч гектарів сконцентровані в рухах латифундистів через схеми пайовиків, і за європейськими нормами приватизації уможливити продаж громадянам України. Більше того, можна і треба давати право українцям володіти землею одночасно зі вступом у Європейський Союз. Це нормальна європейська практика, щоб продаж відбувався в правовому полі країн – членів ЄС.

 

Чому виборці мають проголосувати за вас?

Чому люди кажуть, що вони голосуватимуть за мене? З тієї самої причини, через яку тисячі людей приєдналися до Руху «Справедливість»: у них не залишилося сил терпіти принизливу корупцію, яка ставить під загрозу життя українців. Я пропоную чіткий план дій, жорсткий і вкрай неприємний для чиновників і корупціонерів, бо маю нульову толерантність до корумпованих чиновників та олігархів, що ставлять власні інтереси вище за інтереси людей.

Я жорстко розбиватиму корупцію, насамперед, у галузі національної безпеки.

Мої перші укази на посаді Президента України будуть спрямовані на викорінення корупції й забезпечення безпеки українців.

автор: Анастасія Руденко

джерело: https://rubryka.com/article/kandydaty-nalyvajchenko/