Візит на Прикарпаття: патріоти України і професіонали мають об’єднатися і змінити країну на краще


Під час поїздки до Прикарпаття лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко вшанував пам’ять  героїв небесної сотні.
Стела Небесної Гвардії в Коломиї. Таких місць в Україні вже сотні. Обіцяю, що зроблю все, щоб жертва наших героїв не була даремною.
Валентин Наливайченко відвідав криївку у селі Клубівці Тисьменецького району. Хлопцям, ветеранам АТО, які доглядають і відроджують історичну будівлю, подарував патріотичні книжки та передав розсекречені документи з архівів СБУ саме про цю криївку.
Історія Криївки — 
13 березня 1951 року енкаведисти  ще вдосвіта приїхали в село, зробили облогу, перекрили лісові  дороги.
З розсекречених архівів відомо: зранку  взяли із села Клубівці кількох жителів і привели в ліс поблизу цього провалу. На їхніх  очах з машини вийшли два чекісти та одна особа, обличчя якої було закрите плащ-палаткою.
Саме це був зрадник, який показав  місце та вхід до криївки.
Чекісти примусили селян розкопувати вхід, а самі  стояли на сторожі з автоматами. Потім вони закидали вхід до  криївки гранатами, напустили  задушливого диму.
Вояки-повстанці  в той час нищили документи,  гроші, друкарську машинку, радіоприймач, продуктові запаси, старий одяг.
Переодяглися у святкову одежу, і коли кінець став очевидним, з криївки почулися глухі останні постріли.
Чекісти кинулися до криївки, та було вже пізно. Вони пасками повитягували загиблих наверх. Зі  скронь молодих хлопців упівців на весняну землю стікала кров… У цій криївці загинуло восьмеро невідомих на той час героїв, прізвищ яких ніхто не знав.
 Юрій Чернецький, ветеран АТО і керівник криївки-музею «Бандерівський схрон» 

Криївка  — те місце де перебували бійці української повстанської армії,  яку відродили місцеві патріоти на початку 90-х. 

Вже  по полудні  того  дня  під вартою  енкаведистів їздові на возах відвезли тіла  загиблих до Тисмениці і залишили  під будинком НКВС на показ і пострах іншим. Кати зганяли людей оглядати, впізнавати тіла вбитих юнаків, а матері стримували сльози щоб не зізнатися за побитих синів, адже у випадку впізнання всій родині загрожувало виселення у Сибір.  Через  три  дні  загиблих  повстанців  відвезли  у  невідоме  місце у напрямі Тлумача.
Дотепер невідомо місце їхнього поховання,  але місце їхнього героїчного вчинку у боротьбі за Незалежну Україну тут.

Хто ж саме загинув у лісі за 6 років по завершенню Світової війни  дізналися набагато пізніше з розсекречених архівів. Знайшли навіть свідків трагедії. 86 річному Петру Дмитровичу про ці жахи  розповідали батьки.

 

І реабілітаційний центр і «Бандерівський схрон» — унікальні. Ветерани з усієї України приїздять до скромної будівлі разом із сім’ямі. Відновлюють оселю самі і за допомогою волонтерів. Для хлопців головне — поруч з ними такі самі ветерани, з такими ж проблемами, які знають про війну не з чуток. І якщо Держава ними не опікується, вони знають, як допомогти собі власноруч.
У таборі — сувора заборона на спиртне. Хлопці збирають гриби, сушать та продають. Підсмажуть кавові зерна і оеалізують під патріотичною символікою — не здаються і самі собі на життя заробляють.
Документи на криївку «Бандерівський схрон» свого часу розсекретив особисто Валентин Наливайченко. Він був вражений героїзмом оборонців України, привіз скани архівів і подарував хлопцям особисто.
Візит на Прикарпаття
Після майбутніх виборів до влади мають прийти патріотичні сили. Це  заявив Валентин Наливайченко на Прикарпатті, під час зустріч з інтелігенцією міста Коломия у музеї Гуцульщини.
ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО, лідер руху «Справедливість» :

Інтелігенція, люди культури  і освітяни і ветерани АТО — це величезна сила. Це з’єднання поколінь, яке на мое переконання має з’явитися у ВР і в органах українскої влади. Ми маємо позбутися тих тимчасовиків, позбутися всіляких зрадників. Ми розуміємр куди прямуємо: в НАТО і в ЄС. Ми відстоюємо таку політику, щоб держава протистояла і зовнішньому агресору і внутрішньому.

На зустріч прийшли активісти, волонтери, відомі люди Коломиї. Усі казали -так далі жити не можна. Слухали пропозиції лідера «Справедливості», як оновити країну і давали свої.
Патріоти України і професіонали своєї справи мають об»єднатися і змінити країну на краще.

Фото: Олександр Ратушняк і Юлія Яницька

Сюжет: Ярема Чуйко «Ньюзван»