ДЛЯ СБУ МАЄ СТАТИ НЕПРИПУСТИМИМ ЗАЛЯКУВАННЯ ГРОМАДЯН


5 квітня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект «Про національну безпеку».  Документ започатковує реформу силових відомств відповідно до стандартів НАТО і є однією з необхідних умов вступу України до Альянсу. Серед іншого законопроект передбачає і зміни у роботі спецслужб. Через півроку після ухвалення в цілому цього закону має бути розроблений і поданий до парламенту новий законопроект, на цей раз – «Про службу безпеки України».

Якою має бути оновлена СБУ, на яких напрямках зосередити свою роботу, наскільки глибоким має бути суспільний контроль за роботою спецслужби – Укрінформ розпитав експертів, обізнаних зі специфікою роботи в сфері національної безпеки.

ДЛЯ СБУ МАЄ СТАТИ НЕПРИПУСТИМИМ ЗАЛЯКУВАННЯ ГРОМАДЯН

Валентин Наливайченко, лідер Руху «Справедливість», голова СБУ (2006-2010 та 2014-2015 рр.)

— Завжди користувався принципом: українські спецслужби мають бути відповідальними перед народом. Для цього важливо спертися на традиції й підходи до роботи Служби безпеки ОУН і УПА в 1930-1950-х роках. За часів Арсенича та Шухевича спецслужба працювала проти агресора в умовах тимчасової окупації території, мала патріотичне виховання, бойову контррозвідку та спиралася на безпрецедентну підтримку людей.

Що має бути результатом роботи спецслужби? Спокійне повсякденне життя людей. Неприпустимими для СБУ мають стати залякування громадян, тиск на підприємців, прослуховування журналістів та активістів-антикорупціонерів, а тим більше – вимагання хабарів. А що справді необхідно – уміти попереджувати теракти та диверсії, робити все для того, щоб проста людина відчувала себе у безпеці.

СБУ потребує серйозної європейської реформи. Національна Служба безпеки має стати контррозвідкою та бойовим антитерористичним центром. Підкреслю, єдиним бойовим фаховим центром захисту громадян!

Пропонував це нинішньому президенту України, направив відповідний законопроект ще на початку 2015 року. Причина трирічного зволікання, думаю, полягає у відсутності політичної волі.

Служба безпеки має бути відокремлена від політики, потребує підвищення професіоналізму та соціального статусу офіцерів і членів їхніх сімей. Вона має бути підконтрольною громадськості й парламенту, а керівництво звітувати про роботу та регулярно публікувати е-декларації.

Першоджерело: Укрінформ

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2437746-obmezitisa-spigunami-j-teroristami-akou-mae-buti-sbu-pisla-reformuvanna.html