В Україні варто створити агентство захисту персональних даних


Настав час створити реальне і дієве агентство із захисту персональних даних українців. Про це в ефірі програми “Доброго ранку, країна” на телеканалі UA Перший заявив лідер Руху “Справедливість” Валентин Наливайченко.

 

«Водночас, треба законодавчо суттєво посилити відповідальність за незаконне використання персональних даних наших громадян», — переконаний він.

 

За словами В.Наливайченка, така інституція мала б не лише накопичувати, зберігати  і захищати персональні дані українців. Вона могла б працювати на розвиток держави і суспільства, збираючи, аналізуючи і використовуючи інформацію для розрахунків в економіці, сільському господарстві, сфері соціального захисту, житлово-комунального господарства: “зрештою, таке агенство могло б провести і перепис населення України, якого не було з 2001 року. Довіра людей до такого агентства буде більшою, якщо створити його із залученням провідних сучасних українських програмістів та IT компаній”, — вважає він.

 

Наливайченко запропонував запровадити систему біометричного моніторингу у громадських місцях, запровадити електронні сервіси. Політик навів приклад Естонії, де діють програми “Держава як сервіс” та “Електронний уряд”, що захищають права громадян та, водночас, економлять їхній час.