Валентин Наливайченко: про любов до Запоріжжя, про екологію та рух «Справедливість»


 Лідер Громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентин Наливайченко 27 березня відвідав рідне Запоріжжя, де провів прес-конференцію у Спілці журналістів України. Наливайченко відповів на пзапитання журналістів та представив власне бачення майбутнього України, антикорупційну програму виходу із кризи. 

 

— Доброго дня, Валентине Олександровичу. Сьогодні по приїзду до рідного Запоріжжя, до своєї Батьківщини Ви відвідали місця Вашого дитинства, зокрема, дім, в якому Ви зростали. Як би Ви могли прокоментувати Ваші відчуття з приводу цього? Чи змінилося, на Вашу думку, життя простих громадян з того часу?

— Я можу сказати, що, на жаль, життя простих людей — людей праці не просто не змінилося, а стало гіршим. І це видно. Зникли навіть ті дитячі садки, які були поруч з будинком робітників, що є зовсім неприйнятним.

По-друге, у мене було відчуття повної соціальної несправедливості, який панує за нинішнього режиму у державі. Поки багатії та олігархи жирують на Мальдивах та Сейшелах, прості робочі сім’ї та їх діти в Запоріжжі не мають можливості жити в достойних умовах. Навіть моя рідна 30-та школа не змінилася, жодного ремонту та відновлення з часу мого навчання не проводилося протягом десятків років.

Тому наразі дуже важливо зрозуміти — чому так погано живуть українці. Моя відповідь чесна і справедлива — тому що корупція у владі обікрала кожного українця з усіх регіонів від Запоріжжя до Закарпаття. Я бачу майбутнє своєї держави у кожному простому робітникові, який вклав свої сили та серце на благо країни. Для цього нам необхідно: зламати корупцію та відновити соціальну справедливість.

— Запоріжжя є одним з найрозвиненіших індустріальних регіонів України, який складає основу економічного потенціалу України. Проте через постійне екологічне забруднення від виробництв із застарілими технологіями, регіон втрачає свою інвестиційну привабливість. Програми виходу з екологічної кризи, розроблені місцевою діють неефективно. Які економічні рішення ви могли б запропонувати для поліпшення Запорізької економічної ситуації?

— Перше і найголовніше, перспектива економічного розвитку для усього регіону та усієї України — це створення вільної економіки, залучення інвестицій та пряме державне фінансування оборонних замовлень, особливо це стосується заводів в Запоріжжі та Дніпрі. Можна вже зараз направити такі замовлення на підприємства, щоб забезпечити роботою ключові підприємтсва у промислових містах України. Таким чином, ми спонукатимемо підприємства до розвитку, оновлення очисних екологічних технологій за європейськими стандартами.

Стосовно програм екологічного розвитку, ми як Рух «Справедливість» маємо чітку програму виходу з екологічної кризи і вирішення конкретних проблем зміттєзвалищ, та промислового забруднення, як Запорізькій, Дніпропетровській, так і в інших областях України. Ми з нашими європейськими партнерами розуміємо, що залучення інвестицій має відбуватися тільки напряму в прозорий спосіб на місцеві громади, які вирішуватимуть екологічні проблеми конкретно на місцях.

Це має відбуватися за допомогою залучення українських громад, технологій, ресурсів, в тому числі науково-дослідних інститутів, яких необхідно відновити, профінансувати для системної підтримки виробництва. Саме держава має фінансувати та підтримувати наукові розробки українських вчених для подальшого покращення інвестиійної привабливості.

 

— Ні для кого не секрет, що малий та середній бізнес в Україні занепадає. Причин для цього багато: високі процентні ставки, неефективна система оподаткування, високий рівень корумпованості фіскальних служб. Яким чином, на вашу думку, держава може допомогти бізнесу розвиватися, а не перешкоджати цьому розвитку?

— Не обдирати бізнес, не переслідувати його, не обкладати податками і поборами, як відбувається насьогодні. Українська влада разом із податковими, правоохоронними органами, адміністраціями робить тільки те, що «зжирає» можливості, «сидить на шиї» українського бізнесу.

Ми, як Рух «Справедливість» відстоюєо зовсім інші цінності, інше бачення. Ми вважаємо, що влада має служити, допомагати малому та середньому бізнесу спрощеними умовами роботи, спрощеним оподаткуванням.

Наприклад, у нас є чітка програма, як можна вирішити нагальні питання цих галузей, зокрема, як зменшити ціни на першочергові продукти споживання, допомагаючи українським виробництвам їх виробляти та захищаючи тим самим прошарки населення. Програма передбачає зниження вдвічі оподаткування ПДВ на такі продукти харчування, як хліб, цукор, гречка, сіль, молоко, яйця та інше. Саме так функціонує система у європейських країнах — не 20 і більше відсотків, а 7%, максимум 10%. Ми вважаємо, що можна і треба підтримувати українського громадянина, знижуючи оподаткування українського бізнесу, давши, таким чином, йому можливість розвиватися. Адже саме попит, а не будь-що інше, сприяє справедливій конкуренції.

Джерело: