Україна має представити свій план звільнення тимчасовоокупованних територій — Наливайченко


Український уряд повинен представити свій план миротворчої місії задля звільнення окупованих територій. Таку думку висловив лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко в ефірі програми «Подробиці тижня» на телеканалі «Інтер».

«У США від України очікують представлення українського плану, як ми бачимо звільнення нашої землі. Українським керівництвом має бути чітко визначена мета і завдання для миротворчої місії ООН. Я озвучу, яка це має бути мета — відновлення територіальної цілісності України», — сказав Наливайченко.

Політик розповів, що в України є ресурси для звільнення окупованої території.

«Треба негайно визначити і представити високого рівня українську дипломатично-військову групу для роботи за цим напрямком і з цією метою. У нас є висококласні дипломати світового рівня (Чалий, Лубківський, Моцик), у нас є і військова нова еліта — миротворчі місії закордоном, де беруть участь українські військові. Ті українські військові володіють іноземними мовами і мають міжнародний досвід праці в ООН. Я вважаю, що треба з’єднати військову і дипломатичну групу високого рівня під мету відновлення територіальної цілісності, чіткий план для миротворчої місії», — вважає Наливайченко.

Для того, щоб зробити крок до введення миротворчої місії на Донбас, Україна має чітко визначити кордон окупації, вважає політик.

«Зараз нове об’єднане українське командування має представити чітку мапу російської окупації. Для того, що перед  миротворчою місією ООН направить оціночну місію, яка оцінить, що треба робити, на якій території, де знаходяться окупанти, де знаходяться полігони по підготовці терористів, де знаходяться військові склади на окупованій території, для того, щоб їх звільнити», — сказав він.

Лідер руху «Спарведливість» також висловив своє бачення, щодо втілення ідеї присутності миротворчої місії на Донбасі.

«Має бути примус до миру і саме наш план для введення миротворців має це передбачати. З таким підходом американська сторона точно підтримує Україну. Тобто треба активно діяти. Примус до миру — це головний принцип для введення миротворчої місії. За цим принципом треба дивитись на інших союзників, хто готовий на українських умовах, хто готовий на умовах союзництва зі Сполученими Штатами, Великою Британією, Францією. Наприклад, сусідня Білорусь (я знаю Лукашенко особисто, він рішуча людина), якщо вони зможуть долучитися саме до такого плану (примус до миру і звільнення українських територій), тоді вже можна говорити про кількість, про країни і про строки».

Крім цього, політик висловив власну думку, щодо повернення тимчасовоокупованих територій Україні.

«Спочатку має відбутися демілітаризація, примус до миру і паралельно потрібно приносити мир, приносити гуманітарну допомогу, приносити нормальне життя, повернути спорт, повернути захист церков, повернути всіх, хто змушений був виїхати (так званих тимчасових переселенців), можливість їм повернутися до їхнього майна, квартир. Це величезний шмат роботи і це справді буде за українським урядом, це має паралельно виконуватись з вирішенням всіх питань мандату і мети миротворчої місії ООН на окупованій території», — вважає лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

Джерело: ІНТЕР http://podrobnosti.ua/2227977-ukrana-ma-predstaviti-svj-plan-zvlnennja-timchasovookupovannih-teritorj-nalivajchenko.html