Валентин Наливайченко: Воєнний стан треба було вводити 20 лютого 2014 року


Лідер руху «Справедливість», екс-голова СБУ Валентин Наливайченко вважає, що ще 20 лютого 2014 року в Україні потрібно було запровадити воєнний стан.

Про це він заявив в Оболонському райсуді Києва, який розглядає справу Віктора Януковича про державну зраду.

 

Валентин Наливайченко вважає, що анексія Криму почалася ще з «харківських угод» із Росією.

На запитання адвоката президента-втікача Віталія Сердюка, чому Валентин Наливайченко та Арсен Аваков шукали лише Віктора Януковича, але, маючи вплив на «Альфу», не завадили початку окупації й не затримали інших правопорушників, свідок відповів:

«По-перше, не мав повноважень на той час (був депутатом – ред.), на жаль. По-друге, переконаний був і є, що саме Янукович і відповідав за все, що сталося і під час Революції гідності, і за те, що передувало російській агресії».

«Більше того, був переконаний, що треба негайно вводити воєнний стан –Збройні сили України для захисту Криму (застосувати). Для цього потрібне було рішення головнокомандувача, був потрібен новий Генеральний штаб, потрібні повноваження легітимного президента», – сказав він.

За його словами, окупації сприяла зрада керівників СБУ й недостатня кількість вірних присязі депутатів кримського парламенту.

«Введення воєнного стану треба було запровадити з початку окупації Криму – з 20 лютого 2014 року. Але агресор отримав у свої руки не тільки розвалену країну внаслідок діяльності режиму Януковича, але ще й у вигляді колаборантів і безпосередньо в особі вашого підзахисного та інших силовиків», – заявив Наливайченко.

Він визнав: «Щоденно ми отримували інформацію від українських спецслужб про підготовку російського вторгнення по всій території нашої держави – від Харківської області до Одеської…. Саме в цьому була небезпека кінця лютого, березня й навіть квітня 2014 року».

«І перші підрозділи, які вдавалося відновити… направлялися захищати кожен хоча б своє місто, свою територію», – пояснив Наливайченко.

На запитання, чому він не поїхав вдруге до Криму, коли вже очолив СБУ, свідок відповів, що виконував свої обов’язки в Києві.

На запитання, чому «Альфу» не задіяли для захисту будівлі кримського парламенту та уряду, Наливайченко сказав, що після подій на Майдані у спецопераціях у Криму вона не могла брати участі.

«За законом звільнення адміністративних приміщень, як і їх захист, – це функція не СБУ, а Міністерства внутрішніх справ», – додав свідок.

Наливайченко наголосив: «Зрада і перехід на службу ФСБ Росії на рівні керівництва кримських органів СБУ розпочалися 20 лютого, з початку агресії Російської Федерації й окупації Криму».

«На жаль, ні ви, ні я не могли перешкодити 20-24 лютого такому колаборантству при тому розвалі системи нацбезпеки, в тому числі на території АР Крим», – зазначив Наливайченко.

«Перші ж мої накази захищати, арештовувати, а не ходити на наради до офіцерів ФСБ, не переходити на бік ворога, а залишатися вірними українській присязі, я був змушений публічно, в тому числі з Youtube публікувати, оскільки навіть зв’язок урядовий був відключений», – сказав екс-голова СБУ.

Коментуючи засідання РНБО 28 лютого 2014 року, він сказав, що тоді було розуміння, що сил для оборони недостатньо.

 

Наказ про розблокування парламенту Криму не виконали

Валентин Наливайченко заявив під час допиту у суді, що Віктора Януковича мали затримувати у Криму на підставі документів МВС.

«Так як я пам’ятаю з розмов, це були (документи про – ред.) підтвердження, що Янукович переховується на одній з державних резиденцій. Що він перебуває під охороною УДО і третє, що йде військова окупація Криму», — сказав він.

Наливайченко також розповів, що пересувався по Криму на автобусах МВС і перебував там в якості нардепа. За його словами, він не проводив обшуків у резиденції Януковича в Криму.

Також екс-глава СБУ розповів, що 27 лютого давав наказ про розблокування парламенту Криму, проте його не виконали.

«Була негайно скликана нарада у в.о. президента Турчинова. Накази він віддав жорсткі по лінії МВС і по лінії СБУ. Відповідно вони почали виконуватися», — сказав він.

«З мого боку наказ був відданий підлеглим, як я вважав хоч якимсь, які його можуть виконати. Вони його не виконали… Мої заступники, які тоді були призначені – генерал Циганок і без військового звання Андрій Левус – і вони далі вже організовували роботу СБУ», — розповів Наливайченко.

За його словами, далі наказ віддавався керівникам підрозділів у Криму, проте керівники зрадили і не захотіли його виконувати.

 

Відрядити до Криму працівників спецпідрозділів СБУ у лютому 2014 року завадили допити у справах Майдану в Генеральній прокуратурі

«Так, це була одна з тих причин, коли не тільки на територію Криму, а й на інші території ми були позбавлені можливості відряджати людей для захисту», — сказав він, відповідаючи на запитання адвокатів Януковича.

За його словами, співробітники СБУ зокрема підрозділу «Альфа», які залишились вірними присязі, пішли на допити і здали зброю.

«Була проведена експертиза, було встановлено, що вони її не застосовували. Жоден із них не втік», — зазначив Наливайченко.

Він розповів, що співробітники «Альфи» під керівництвом уже нового начальника виїжджали зокрема на завдання як то перекриття ключових аеропортів:

«Ті люди, які звільнялись із допитів із невеличкою кількістю зброї, яка залишилась, (2 гранатомети) вже з новим керівником «Альфи» — паном Кузнєцовим, виїжджали перекривати київські аеропорти, щоб не висадився десант агресора», зазначив Наливайченко.

«В мене сумнівів не було, що це треба робити, щоб захистити столицю від висадки російського агресора», — додав він.

За словами Наливайченка, допомагал ив цьому і співробітники Управління державної охорони під керівництвом Гелетея.

 

Крим захоплювали кількома групами осіб

Агресія Росії щодо України в Криму здійснювалася кількома групами осіб.

 

«Я можу підтвердити, що здійснювалася окупація, агресія з 20 лютого збройними силами РФ, насамперед, Чорноморського флоту РФ, в кількості 24 тисяч осіб. Друге, контрактники, диверсійні групи. Третє – ФСБ Росії. Їхня роль – взяття під контроль СБУ і інших правоохоронних органів, або на пряму через керуючих, або через осіб, що зрадили українській присязі і перейшли на бік агресії», — розповів він.

«І ще одна складова – це сепаратистські, антиукраїнські організації, так звані «казаки» і інші, які за часів Януковича були не просто відновлені, а повернулися на територію республіки Крим», — додав Наливайченко.