Ззустрівся з першим віце-спікером Рійгікогу (парламенту) Естонської Республіки Ееном Еесмою


Перебуваючи у Таллінні, зустрівся з першим віце-спікером Рійгікогу (парламенту) Естонської Республіки Ееном Еесмою.

Багато говорили на міжнародні теми. Наголосив, що для України позиція Естонії, яка зараз головує в ЄС, є вкрай важливою для стримування російського агресора. Лише консолідований міжнародний тиск може допомогти нам добитися повного виведення військ та спецслужб РФ з тимчасово окупованих територій України та звільнити всіх заручників та політв‘язнів.

Важливо, що Центристська партія Естонії усіляко підтримує членство України в ЄС та НАТО, за яке політично бореться наш рух «Справедливість».

Окремо заторкнули тему кримських татар, які мають одержати в Україні статус корінного народу, а у зв’язку з цим обговорили можливості співпраці в рамках багатосторонніх форматів, зокрема ООН.

Звернуся до високого представника естонського парламенту щодо підтримки українського культурного центру в Таллінні, яким опікуються українська родина Нестор Лютюк (Nestor Ljutjuk) та Anatoli Ljutjuk.

Греко-католицький храм, етнографічний центр, недільна школа, папірня, потребують подальшої підтримки естонської влади. Це — унікальні острівці українського світу на естонській землі.

Також домовилися про співпрацю і допомогу українським ветеранам АТО. Перший віце-спікер естонського парламенту люб’язно прийняв моє запрошення відвідати Україну ближчим часом.