Авторитетні експерти ООН закликали ліквідувати «таємні офшорні затоки».


Для мене — це ще одне свідчення розгортання глобальної боротьби з офшорниками, передусім у владі.

Це ще одне попередження для тих, хто приховує доходи і ухиляється від сплати податків, а також для урядів держав, що покривають офшорників.

Це — серйозний дзвінок для всіх держав, в т.ч. і для української влади, яка не долучилася до боротьби проти офшорів.

Боротьба із офшорами не лише виходить на глобальний рівень, але й у коло пріоритетів діяльності потужних міжнародних інституцій, зокрема ООН.

Протидія офшорам входитиме до пріоритетів і нового генсека ООН, якого буде обрано незабаром. ООН зацікавлена у тому, щоб сотні мільярдів доларів, які держави щороку недоодержують через виведення коштів на офшори, були спрямовані на соціальні проекти, зокрема на боротьбу з бідністю.

На Першому Антикорупційному саміті, який відбувся у травні ц.р. у Лондоні, і який проігнорували українські можновладці, були прийняті стратегічні рішення щодо створення єдиних механізмів із виявлення та запобігання корупції, включно із механізмом повернення вкрадених активів.

Думки відповідальних світових політиків спрямовані в одному напрямі і підкріплюються чіткою волею до рішучих змін. Особисто в мене немає жодних сумнівів, що такі механізми запрацюють дуже швидко. Користувачам офшорів, серед яких багато відомих українських державних діячів, політиків, чиновників та олігархів, нові проблеми гарантовано. Навіть якщо офіційна українська влада, із цілком очевидних причин, не хоче брати участі у створенні цих механізмів, то вона вимушена буде мати справу із наслідками їх застосування.

Проблеми в офшорників будуть не лише із приховуванням корупційних капіталів та можливістю їх інвестування в легальні активи, але й із самим доступом до цих грошей та з їх успадкуванням нащадками. Треба вже нарешті усвідомити, що корупціонери в очах цивілізованого людства стають «паріями», незважаючи на розмір статків та політичну вагу в себе вдома. Таке ж саме відбулося свого часу із усілякими рабо та наркоторгівцями. Про долю персонажів такого штибу ніхто сумувати не буде!

Українське суспільство, яке прагне справедливості, має усіляко підтримувати глобальний антикорупційний рух. Україна не в змозі повністю виконувати державні зобов’язання перед власними громадянами — проте обсяг грошей, нерухомості та бізнес-активів, які знаходяться у власності корумпованих еліт є безпрецедентним навіть для найбагатших країн світу. Ми є найбільшим прохачем міжнародної фінансової допомоги та джерелом трудової міграції — проте ми вже багато років є найбільшим фінансовим донором для офшорів та ринків товарів надспоживання. Тож гроші на вирішення нагальних фінансових потреб слід знаходити не за рахунок підвищення податків і згортання програм розвитку, а шляхом кардинального зниження корупційних втрат бюджету, рішучої боротьби з тіньовою економікою, справжньої, а не декларативної націоналізації активів та власності корупціонерів!

Публікуючи інформацію про офшорні зловживання, фіксуючи корупційні дії публічних осіб, знаходячи приховану власність українських можновладців, ми суттєво полегшимо роботу міжнародних антикорупційних органів та зможемо повернути більше коштів, вкрадених в України і українців.

Наголошую, що політична система України має бути очищена від корупції і офшорників у владі. Це стосується, передусім, президентського оточення, діяльність представників якого, зокрема, «смотрящого від БПП», «найкращого у світі банкіра» та інших, має бути розслідувана. Вони мають бути притягнені до відповідальності, а гроші повернені в український бюджет.

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=55226#.V_ec1JOLQo8