Україна повинна боротися за підтримку обох кандидатів у президенти США, — Валентин Наливайченко


«Нам потрібно не звертати уваги на стереотипи. Тим паче, невідомо ким вигадані».

Україна повинна зробити все можливе, щоб зовнішня політика Вашингтона щодо російської окупації Криму і Донбасу не змінилася за будь-якого результату президентських виборів у США.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua в рамках проведеного опитування заявив лідер руху «Справедливість», екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.

«Нам потрібна допомога США, перш за все, у відновленні територіальної цілісності і відновленні системи безпеки, — заявив він. — За таку підтримку треба боротися і президенту, і уряду України в штабах обох кандидатів у президенти США».

На думку Валентина Наливайченка, Україні не варто звертати уваги на стереотипи, що склалися, в тому числі і стереотип про те, що в разі свого обрання Трамп буде лояльним до Росії президентом США, а Україна втратить підтримку Вашингтона в низці важливих питань.

«У зовнішній політиці нам потрібно не звертати уваги на стереотипи. Тим паче, невідомо ким вигадані, — упевнений екс-голова СБУ. — Наприклад, стереотип нинішньої адміністрації президента США Барака Обами про «перезавантаження» і взаємовиграшність відносин з Росією перетворився на пил задовго до початку передвиборної кампанії цього року».

За словами Валентина Наливайченка, для того, щоб зовнішньополітичний порядок змінився в разі будь-якого результату виборів у США необхідна жорстка позиція України.

«Автономна Республіка Крим і частина Донецької та Луганської областей окуповані військами РФ, за підтримки незаконних збройних формувань і пособництва зрадників-утікачів Януковича, Захарченка, Якименка. Така позиція повинна бути доказово подана Україною і визнана всім світом, — упевнений він. — Знаю не з газет, наскільки це важливо, оскільки готував і подав понад рік тому і в Сенаті, і в Конгресі США докази російської військової агресії проти України, докази злочинів проти людяності на нашій землі».

При цьому, за словами політика, українська влада повинна багато зробити для того, щоб політика президентської адміністрації Трампа, в разі його обрання в листопаді, була спрямована на підтримку України.

«Перш за все, українська влада повинна припинити красти у свого народу і в тих рідкісних донорів, які ще надають підтримку нашій країні, — заявив лідер руху «Справедливість». — Американці говорять мовою гарантій, але від партнерів вимагають максимальної прозорості. Ніхто, крім нас самих, не буде впроваджувати реформи, боротися з корупцією та захищати Батьківщину. Це повинна робити українська влада. Будемо рухатися вперед — завжди буде підтримка. Будемо стояти на місці — ніхто нас тягнути силою у краще майбутнє не буде. Україну, яка рухається вперед, і її владу, яка виконує всі взяті на себе зобов’язання, я впевнений, буде підтримувати і новий президент США».

Валентин Наливайченко також нагадав, що саме США були головним ідеологом і провідником у створенні єдиного економічного і політичного простору в Європі.

«Ба більше, зараз тривають переговори про створення Трансатлантичної зони вільної торгівлі між США та ЄС. Економічні інтереси ведуть розвинені країни вперед, — заявив він. — Ринки США, ЄС і Китаю — ось де варто шукати відповідь на питання про можливу політику кандидата в президенти США Трампа. Вихід на ці ринки і сильне міжнародне партнерство — це для України і економічний розвиток, і гарантії державного суверенітету».